Multimodaal transport: de uitdagingen en kansen
De modalshift van wegvervoer naar alternatieve modaliteiten is één van de grootste logistieke uitdagingen van deze tijd. Het komt dan ongetwijfeld niet als een verassing dat multimodaal- en intermodaal transport aan terrein wint. Om zowel aan het klimaatbeleid, als de eigen commerciële doelstellingen te voldoen zijn er nog wat slagen te winnen. Om dit voor elkaar te krijgen moeten uw transporten sneller, flexibeler, goedkoper en milieuvriendelijker. Het is daarom belangrijk dat uw bedrijfsprocessen eenvoudig uit te voeren zijn of zelfs automatisch verlopen.
In deze blog gaan we in op de verschillende modaliteiten en hoe digitalisatie van transportsystemen bijdraagt aan een doeltreffende supply chain.
Multimodaal transport vs. Intermodaal transport
Multimodaal transport is onder te verdelen in multimodaal transport en intermodaal transport. Aan beide soorten zitten voor- en nadelen. Hieronder gaan we kort in op de verschillen, voordelen en nadelen van zowel multimodaal transport als intermodaal transport.
Voor zowel multimodaal transport als intermodaal transport geldt dat u uw klanten meerwaarde kunt bieden. Door de modaliteiten binnen de route te combineren, kunt u deze sneller volbrengen. Bovendien kunt u kiezen uit modaliteiten die een lagere CO2 emissie hebben, zoals spoorvervoer of binnenvaart. Door te zorgen dat uw klanten voldoen aan de eisen van de markt en de eigen klanten zorgt u dat u uw concurrentie voorblijft.
Wegtransport
Luchttransport
Binnenvaart
Zeetransport
Spoortransport
Multimodaal transport
Bij multimodaal transport worden meerdere modaliteiten ingezet om de gehele route te voltooien. Het verschil met intermodaal transport is dat bij multimodaal transport slechts één vervoerder de verantwoordelijkheid heeft over het gehele transport van A naar B. Dit brengt als voordeel met zich mee dat de verantwoordelijkheid gecentraliseerd is en dat er slechts één contract nodig is. Nadeel is echter dat het weinig flexibiliteit biedt en dat de prijzen vast staan.
Intermodaal transport
Bij intermodaal transport worden goederen vervoerd met behulp van een laadeenheid. Hierbij worden meerdere vervoersmiddelen ingezet waarbij ook meerdere vervoerders verantwoordelijk zijn voor een afzonderlijk deel van het transport. Voor iedere vervoerder moet dan ook een apart contract opgesteld worden waardoor vaak met meerdere contracten binnen één order gewerkt wordt. Dit geeft u de ruimte om met elke vervoerder te onderhandelen over de prijs waardoor het totale transport voordeliger uitvalt. Echter vraagt dit wel een grote mate van inzet om alles administratief op orde te krijgen.
Voordelen FMS voor multimodaal of intermodaal transport
Centraal dossier
Alle vervoerders en modaliteiten binnen een route op één centraal dossier
Aanbesteding
Eenvoudig opdrachten versturen naar interne of externe uitvoerders
Kosten berekenen
Eenvoudig kosten berekenen en factureren
Koppeling douane
Eenvoudig douaneaangifte doen van goederen met NCTS-, EMCS-, DSU-, of AGS status
Workflow management
Per proces of scenario workflows definiëren voor volledige controle en een eenduidige werkwijze
Portals
Automatisch en papierloos communiceren met externe partijen en partners
Multimodale transport software
Bij Adaption houden we de marktontwikkelingen scherp in de gaten. Het systeem is dan ook zo ontworpen dat het perfect aansluit op de markt en de huidige modalshift. Hierbij maakt het niet uit of u als logistiek dienstverlener over eigen materiaal beschikt of dat u fungeert als ketenregisseur. Het systeem beschikt over all benodigde handvatten om het meeste uit uw kansen te halen en om uitdagingen te minimaliseren of zelfs te voorkomen.
Meer informatie multimodale transport software
Bent u benieuwd of uw multimodale of intermodale activiteiten efficiënter verwerkt kunnen worden met ons FMS? Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag ter woord. U kunt ook onze FMS pagina bekijken voor meer informatie of vraag geheel vrijblijvend een gratis demo aan!
Logistieke trends 2021
Door de grote uitdagingen in 2020 ondervinden veel logistieke bedrijven meer druk dan ooit om mee te bewegen met de markt. Alleen door mee te bewegen met de markt kunnen bedrijven de concurrentie voorblijven. Daarom nemen wij u in deze blog mee in de top 10 logistieke trends verwacht voor 2021.
Portals: voor een geïntegreerde Supply Chain
Communicatie tussen ketenpartners neemt in rap tempo toe. Ketensamenwerking wordt dan ook steeds belangrijker. Portals spelen daarin een grote rol. Wat voorheen via e-mail en telefoon ging kan nu veelal geautomatiseerd via portals. In deze blog gaan we in op de portals en de voordelen die zij kunnen bieden.
Voordelen van een logistiek Rate-management tool
Vaak komt het nog voor dat transporttarieven in Excel lijsten zijn opgenomen of zelfs ad-hoc via de telefoon of e-mail besproken worden. Dat kost tijd, overzicht en uiteindelijk ook geld. Gelukkig is er een makkelijke oplossing, namelijk de logistiek Rate-management Tool. In deze blog gaan wij in op de mogelijkheden en voordelen die u kunt behalen door gebruik te maken van deze slimme software oplossing.