Logistieke trends
Top 10 logistieke trends voor 2021
Dat 2020 een heftig jaar is voor de logistieke sector komt vast niet als een verrassing. Waar voor corona nog een groei verwacht werd is dat nu een krimp. Voor 2021 wordt voorspelt dat de markt weer zachtjes aan zal aantrekken. Om de huidige uitdagingen te boven te komen wordt ook voorspelt dat men bestaande en nieuwe logistieke trends sneller implementeert. Logistieke bedrijven ondervinden meer druk dan ooit om mee te bewegen met de markt en de concurrentie voor te blijven. Onze Logistic Cloud Suite speelt hierop in. Veel van de trends hebben namelijk te maken met digitale veranderingen. In deze blog nemen wij u mee in de logistieke trends voor 2021.
1. Verschuiving naar online
Als gevolg van de coronacrisis is er een enorme verschuiving gaande in transport en logistiek in 2020. Waar logistieke bedrijven actief in de E-Commerce en voedingsmiddelen alleen maar groene cijfers lijken te zien is dat voor de overige logistieke bedrijven vaak anders. Deze klap blijft in 2021 doorwerken en verwacht wordt dat de sector minder hard groeit dan verwacht voor corona. Meer hierover in trend 7.
2. Connectiviteit zorgt voor meer ketensamenwerking
Door de hoge eisen binnen de logistiek wordt ketensamenwerking en ketentransparantie steeds belangrijker. Om dat voor elkaar te krijgen wordt de digitale revolutie ook binnen de logistieke sector steeds meer omarmt. Door portals in te zetten zijn partijen constant, op een laagdrempelige en eenvoudige manier, digitaal met elkaar verbonden. Het biedt transparantie en inzicht in de hele keten wat de productiviteit van alle partijen bevordert. Ook mobiele logistieke apps zijn in opkomst. Het geeft de mogelijk om op ieder moment van de dag orders te plaatsen en in het systeem te kijken.

3. Big data is big business
De logistieke sector loopt in vergelijking met andere sectoren voorop als het op data aankomt. Tijdens een transport en in het warehouse wordt veelal alles geregistreerd. Zo heeft u data in huis over de locatie van voertuigen, de routes, activiteiten, voorraden, mutaties en nog heel veel meer. Vooralsnog wordt deze data vooral ingezet om klanten te informeren en processen te optimaliseren. In 2021 zien we steeds meer dat logistieke bedrijven data inzetten als verdienmodel. Bijvoorbeeld door voorspellende analyses te doen die onderscheidend vermogen en betere rendementen opleveren.

4. Supply Chain Finance
Het coronavirus veroorzaakt een aanzienlijke krimp in de groei van de logistieke sector. Hierdoor neemt de druk op alle schakels in de keten toe. In 2021 komt er nog meer focus op een scherp rendement en optimale Supply Chain Finance. Het integreren en optimaliseren van financiële processen tussen klanten, leveranciers en dienstverleners krijgt steeds meer aandacht. Ook hier speelt digitale innovatie een rol. Met logistieke offerte software heeft u compleet inzicht in tarieven, contracten en kunt u binnen een handomdraai complete, foutloze offerte genereren en versturen.
5. Risk management
Risk management gaat een grotere rol spelen in 2021. Vanwege corona, en de druk op de keten die dat veroorzaakt, moet dat wel. Transport volumes vallen lager uit en marges staan onder druk. In een markt die zo onder druk staat heeft u als logistiek bedrijf geen andere keuze dan risico’s in kaart te brengen en te voorkomen. Bijvoorbeeld met een incidentenmanagement module in uw WMS of FMS. Daarmee begint u met het definiëren van workflows in het systeem. Als er een schakel in de supply chain vervolgens niet volgens de gedefinieerde workflow verloopt, maakt het systeem direct een incident aan. Middels notificaties bent u vervolgens altijd direct op de hoogte van afwijkingen in het logistieke proces en kunt u direct reageren. Dit levert ook nog eens uitgebreide data op die u kunt gaan analyseren om zo risico’s in de toekomst te verminderen.

6. Duurzaamheid
Ook duurzaamheid blijft een issue in de logistieke sector. Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van 2030 heeft de Europese Raad de ambitie uitgesproken om strengere wetgeving in te voeren. Daarbij stelt de Europese Unie ook nog eens een noodfonds beschikbaar ter waarde van 750 miljard euro om de economie te stimuleren. Van dit noodfonds moet 30 procent ingezet worden om klimaatdoelstellingen te behalen. Hierdoor komen logischerwijs subsidies vrij die transportbedrijven moeten stimuleren om te investeren in duurzame transportmiddelen. Met de prikkel van de subsidie is het goed mogelijk dat de verduurzaming van de transportsector in stroomversnelling komt.
7. E-commerce
Zoals eerder benoemd is in 2020 is de balans tussen online en fysieke verkoop, dankzij de corona pandemie, al ernstig verschoven naar online. Consumenten zijn gewend geraakt aan online winkelen, hierdoor is het goed mogelijk dat het koopgedrag voor de lange termijn gedeeltelijk mee verandert. De ontwikkelingen in de E-commerce branche komen hierdoor ook in een stroomversnelling. Bij de grote spelers gaat het bijvoorbeeld over autonome bezorging, smart sensors, hybride fulfillment, blockchain tracking en digitale twins om snellere bezorgtijden te bewerkstelligen. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden waar ook de kleinere partijen mee uit de voeten kunnen. Systemen die processen automatiseren en efficiëntie verhogen kunnen hier al een groot verschil maken.

8. Logistiek vastgoed
Door de verschuiving heeft logistiek vastgoed ook met een uitdaging te maken. Enerzijds zullen afnemers afnemen, door faillissementen of minder afneem volume. Anderzijds gaat het juist weer heel goed met E-Commerce bedrijven en bedrijven in de voedingsindustrie. Niet alleen de groei van E-Commerce en de voedingsindustrie speelt hierin een rol, ook zijn bedrijven bewuster geworden van de kwetsbaarheid van hun logistieke ketens. Hierdoor willen zij niet meer alleen in Azië voorraad hebben, maar ook in Europa, denk bijvoorbeeld aan de mondkapjes. Door alle onzekerheid belooft 2021 dus ook voor de logistieke vastgoedwereld een uitdaging te worden. Als warehouse dat ruimte verhuurt aan derden is het dus belangrijk dat u hier flexibel mee om kunt gaan, bijvoorbeeld door automatische loodshuur berekening.
9. Globalisatie vs lokaal
Globalisatie is een grote trend geweest de afgelopen jaren. De kans is ook klein dat het in één klap verdwijnt. Toen dit jaar wereldwijd steeds meer landen op slot gingen bleek echter hoe kwetsbaar globalisatie ons maakt. Hele industrieën vielen stil omdat er geen grondstoffen konden worden geleverd, er was een tekort aan mondkapjes en ga zo maar door. Nu al zijn er discussies gaande of we niet te afhankelijk zijn van China en hoe zwakke schakels in de supply chain versterkt kunnen worden. Zeker in combinatie met de duurzame trend wordt de roep om lokaal geproduceerde goederen alleen maar groter.

10. Versnelling van trends
Alle spelers binnen de logistieke markt zijn genoodzaakt om nog meer te voldoen aan de behoefte van de klant. Om dat mogelijk te maken is het nodig om te focussen op innovatie om zo nog meer uit kansen in de markt te halen. Door te investeren in de juiste ICT en in medewerkers maakt u dit mogelijk omdat dit zorgt voor een optimale combinatie van klantgerichtheid, wendbaarheid en creativiteit.
Door de coronacrisis zet een versnelling van bovenstaande trends in. De verwachting is dat zodra de volumes weer toenemen nieuwe spelers een deel van het herstel opeisen. Met vernieuwende businessmodellen zetten zij de markt naar hun hand en veranderen de regels van het spel. De nieuwe spelers snappen veelal de toegevoegde waarde van technologie en digitalisering. Bestaande spelers hebben geen andere keuze dan mee te bewegen of achter te blijven.

Bent u klaar voor de logistieke trends 2021?
Bij Adaption houden we trends en ontwikkelingen in de markt nauwlettend in de gaten. Door op bovenstaande trends in te spelen zorgen we dat onze software meebeweegt met de markt. Zodat u uw concurrenten voor kunt blijven door met een modern systeem te werken. Bent u benieuwd of onze software bij u past? Neem gerust contact op
Logistieke trends
De logistieke markt is constant in beweging. Om onze klanten optimale service te bieden, houden wij de ontwikkelingen scherp in de gaten zodat ook wij meebewegen met de markt.