Help, weer een release!
Door Ronald Korporaal
Ieder bedrijf is tegenwoordig afhankelijk van ICT. In de logistieke sector spreekt men al van e-logistics. ICT is een succesfactor geworden voor veel logistieke bedrijven. De voorwaarde is dan ook dat er stabiele en betrouwbare software beschikbaar moet zijn. Maar hoe houd je niet alleen je logistieke processen in control maar ook het middel dat daarvoor moet zorgen, de logistieke software?
Productontwikkeling van logistieke software
In mijn vorige blog schreef ik over het gebruik van flexibele standaard software. Logistieke software die de voordelen biedt van een standaard softwarepakket maar daarnaast geheel in te richten is naar de wensen van de klant, zonder dat er maatwerk bij komt kijken. Maar om logistieke software stabiel en up-to-date te houden, is het belangrijk dat de software zowel functioneel als technisch doorontwikkeld wordt. Functioneel omdat het logistieke landschap continu verandert en de software daarop afgestemd dient te worden. Technisch omdat de klant gegarandeerd moet zijn van de laatste technologieën en beveiligingsupdates.
Test-driven development
Angst voor releases kan nooit helemaal weggenomen worden, maar door gestructureerd en via een veilige methode te testen, kunnen de risico’s wel tot het minimum worden beperkt. Bij Adaption doen wij dit door te ontwikkelen middels test-driven development. Een ontwikkelmethode waarbij het continu testen van de applicatie centraal staat door gebruik te maken van vaste scenario’s.
Hoe het werkt
In de ontwikkelingsfase worden nieuwe functionaliteiten ontwikkeld. Tijdens deze ontwikkeling worden er voor iedere nieuwe functionaliteit testscenario’s en testprogramma’s geschreven.
Testscenario’s zijn de workflows die de gebruiker doorloopt tijdens het gebruik van de applicatie.
Testprogramma’s lopen de testscenario’s af en testen automatisch of de functionaliteiten ook daadwerkelijk werken.
Iedere functionaliteit heeft een eigen testscenario en testprogramma dat minstens 4 keer per dag over de software wordt gedraaid en de software test. Bij iedere uitbreiding van het systeem worden nieuwe scenario’s en programma’s geschreven en toegevoegd aan de automatische testomgeving. De ontwikkeling en het testen vindt dus eigenlijk plaats in 1 omgeving. Als er blijkt dat een functionaliteit niet (meer) werkt, kan er vroegtijdig ingegrepen worden en kan de code aangepast worden.
Functionaliteiten die niet vernieuwd zijn, worden voortdurend automatisch getest. De functionaliteiten die nieuw ontwikkeld zijn, worden ook nog eens handmatig getest om er zeker van te zijn dat deze werken. Als alles werkt dan wordt de release vrijgegeven. De gebruiker kan dan gebruik maken van alle nieuwe functionaliteiten en kan erop vertrouwen dat bestaande functionaliteiten werken als voorheen.
Extra controle
Testprogramma’s worden doorgaans geschreven door de ontwikkelaar die de software ontwikkelt. Hierdoor ontstaat het risico dat wanneer de ontwikkelaar iets over het hoofd ziet dit zowel in het testprogramma en in de code van de software wordt meegenomen. Adaption maakt gebruik van speciale automatische test programmeurs. Deze programmeurs zijn niet betrokken bij de productontwikkeling en maken separaat van de ontwikkelaar de testprogramma’s. Dit is nog een extra maatregel om de kwaliteit te borgen en naar een hoger plan te brengen.
Na de release
Doordat alle functionaliteiten van de logistieke software in iedere ontwikkelingsfase meerdere keren automatisch zijn getest, wordt de kans dat de applicatie na de release niet meer functioneert tot het minimum beperkt. Dit om continu de kwaliteit van de logistieke software te waarborgen.
Voordelen van test-driven development
Door het automatisch testen, wordt de stabiliteit en kwaliteit van de logistieke software gegarandeerd. Doordat het automatisch testen al in de ontwikkelingsfase plaatsvindt, kan er vroegtijdig ingegrepen worden. Eventuele bugs worden in de ontwikkelingsfase al ontdekt in plaats van tijdens of na de release.
Test-driven development
Direct fouten signaleren
Automatisch testen
Meer tijd voor product development
Veiligheid & Kwaliteit
Gegarandeerde veiligheid en kwaliteit
Over de Auteur
Ronald Korporaal is medeoprichter van Adaption Business Software. Na zijn studie Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven heeft hij als Software Architect implementaties begeleidt bij verschillende logistieke bedrijven. Ronald is zeer geïnteresseerd in bedrijfsprocessen en het optimaal inrichten van logistieke systemen.
Meer informatie?
Bent u benieuwd of onze manier van werken aansluit op uw behoeften? Neem gerust contact op. Wij vertellen u er graag meer over! Of vraag geheel vrijblijvend een demo aan!
Andere artikelen speciaal voor u geselecteerd
Logistieke trends 2021
Door de grote uitdagingen in 2020 ondervinden veel logistieke bedrijven meer druk dan ooit om mee te bewegen met de markt. Alleen door mee te bewegen met de markt kunnen bedrijven de concurrentie voorblijven. Daarom nemen wij u in deze blog mee in de top 10 logistieke trends verwacht voor 2021.
Gebruiksvriendelijk WMS dat met u meegroeit.
Als bedrijf met een warehouse heeft u te maken met verschillende uitdagingen. Of u nu een starter bent, een grote of kleine organisatie, u wilt grip hebben op de warehouse activiteiten. In deze blog gaan we in op het WMS van Adaption en hoe deze helpt uw warehouse activiteiten op een eenvoudige manier kunt efficiënt kunt inrichten.
Efficiënt freight forwarden met een eenvoudig FMS
Als forwarder/expediteur hebben uw klanten hoge verwachtingen van u, het moet goed, snel en als het even kan, ook nog goedkoop. Dus gaat u aan de slag om de beste prijs te vinden, bij de beste transporteur. Een goed systeem automatiseert een groot deel van de processen, voorkomt fouten en zorgt dat u efficiënter kunt werken. In deze blog gaan we in op de voordelen van een eenvoudig FMS.